Animated School Pencil
https://www.facebook.com/12gymach
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.», Αδαμάντιος Κοραής

 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας κατά της βίας στο σχολείο (6 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας δύο δίωρα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα από τη θεατρική ομάδα «ΣΥΝΚΙΝΗΣΙΣ», την Πέμπτη, 02/03/2023. Τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο παιδείας και έχουν ως στόχο μέσω θεατρικών παιχνιδιών και τεχνικών να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με συνέπεια τον περιορισμό των φαινομένων βίας στη ζωή των ανηλίκων και τη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Το πρώτο: Βιωματικές Δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού «ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α3, Μέσα από σωματικές, κινητικές και νοητικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και διερευνητικής σκέψης, βίντεο και φωτογραφίες, τα παιδιά προβληματίστηκαν και εμβάθυναν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, μπήκαν στη θέση του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή, ανακάλυψαν τα αίτια και αναζήτησαν λύσεις. Κυρίως όμως ένιωσαν ότι είναι κάτι που τους αφορά άμεσα και πως τελικά δεν υπάρχουν κανονικοί και μη κανονικοί άνθρωποι αλλά απλώς διαφορετικοί!

Το δεύτερο: Βιωματικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ) ΑΝΘΡΩΠΟ» μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3. Τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά και μέσα από τις τεχνικές του Θεατρικού παιχνιδιού τα βασικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου αλλά και συνειδητοποίησαν πως στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες στις οποίες ζουν, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στις διακρίσεις και στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά οφείλουν να προσδιορίσουν τη δική τους θέση και ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και στον Άνθρωπο!

Και τα δύο προγράμματα ήταν εξαιρετικά, μια εμπειρία μοναδική για τα παιδιά του σχολείου μας, τα οποία ενθουσιάστηκαν, συμμετείχαν ενεργά, συγκινήθηκαν. Βιώνοντας έντονα τα μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στα δύο αυτά σοβαρά θέματα. Κυρίως όμως συνειδητοποίησαν και το δικό τους σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα αλλά και σε μία δυναμική κοινωνία, όπου κάθε άνθρωπος έχει αξία.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες- Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής

Μπούσουλα Ζωή - Παλούμπα Βικτωρία









 

 



ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ..


Blogger Widgets Blogger Widgets