Animated School Pencil
https://www.facebook.com/12gymach
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.», Αδαμάντιος Κοραής

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Στην σελίδα αυτή θα "φιλοξενούνται" οι εκπαιδευτικές εκδρομές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων όπως π.χ. σχολικών προγραμμάτων ή διαθεματικών σχεδίων εργασίας.

Σχολικό Έτος 2017-2018

Η επίσκεψη του σχολείου μας στο CERN.
Για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών μας στο CERN. Πληροφορίες για την επίσκεψη τους μπορείτε να δείτε ΕΔΩ Υπεύθυνη της εκδρομής η κ. Ξύδη, συνοδός ο κ. Ζάχος. Απολαύστε το ταξίδι τους ΕΔΩ.

Η επίσκεψη του σχολείου μας στο κέντρο e- Future εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη,12/12/2017, συμμετείχε η Α' Γυμνασίου με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Τριανταφυλλιά Λούκου.Διαβάστε σχετικές πληροφορίες ΕΔΩ.

Την Τρίτη 12/12/2017  πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκη προκειμένου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα έναντια στο σχολικό εκφοβισμό με τίτλο " Θες να παίξουμε .....;όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι".Την εκδήλωση ανέλαβαν οι καθηγήτριες κ. Ζωή Μπούσουλα και κ.Βικτωρία Παλούμπα. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.


Σχολικό Έτος 2016-2017

Η επίσκεψη του σχολείου μας στο CERN.
Για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών μας στο CERN. Πληροφορίες για την επίσκεψη τους μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Υπεύθυνη της εκδρομής η κ. Ξύδη, συνοδός η κ. Αποκότου. Πραγματικά ξεχωριστές εμπειρίες για τα παιδιά.

Απολαύστε το βίντεο της εκδρομής ΕΔΩ

Σχολικό Έτος 2015-2016
Η επίσκεψη του σχολείου μας στο CERN.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2016 ένα όνειρο έντεκα παιδιών έγινε πραγματικότητα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι γνώσης και περιπέτειας. Ταξιδέψαμε μέχρι την Ελβετία, ειδικά στη Γενεύη για να γίνουμε και εμείς για λίγο ‘‘μικροί’’ επιστήμονες γνωρίζοντας από κοντά το ‘‘πείραμα του αιώνα’’ στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο φυσικής υψηλών ενεργειών στο κόσμο, το γνωστό CERN.
Είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά το χώρο στον οποίο πραγματοποιείται ένα από τα 4 πειράματα που περιλαμβάνονται στο ‘‘πείραμα του αιώνα’’, το πείραμα ALICE και να κατανοήσουμε με τη βοήθεια Ελλήνων ερευνητών τι είναι αυτό το πείραμα και σε τι αποσκοπεί.
Τα πειράματα στο CERN γίνονται κάτω από τη Γή και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις. Για παράδειγμα ο κυκλικός επιταχυντής LHC έχει περιφέρεια 27km! Είναι πολυδάπανα αλλά με μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη για την ανθρωπότητα, όπως ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και τον παγκόσμιο ιστό www.
Είδαμε μελίσσι επιστημόνων να ψάχνουν την απάντηση σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τους δομικούς λίθους της ύλης δηλαδή από τι είμαστε φτιαγμένοι: οι άνθρωποι, τ’ αστέρια, οι πλανήτες και γενικά ότι μας περιβάλλει. Επίσης είδαμε προβολή για την ίδρυση του CERN και την ιστορία του, το μουσείο των παλιών επιταχυντών, την έκθεση ‘‘MICROCOSM’’ και παρακολουθήσαμε διαλέξεις Ελλήνων ερευνητών στους οποίους θέσαμε και τα ερωτήματα που είχαμε προετοιμάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών μας για το CERN και τα πειράματα στην Ελλάδα.
Πριν φύγουμε κάναμε μια σειρά παρουσιάσεων για τα παραπάνω με την καθοδήγηση και επίβλεψη της καθηγήτριας μας Ξύδη Βασιλικής, η οποία πριν κάποια χρόνια πρόσθεσε και το δικό της λιθαράκι στην βασική έρευνα που γίνεται εκεί.
Επίσης μας εντυπωσίασε η πόλη της Γενεύης. Ειδικότερα η παλιά πόλη της , ο ναός του Αγίου Πέτρου, τα μουσεία εξέλιξης φυσικών επιστημών, φυσικής ιστορίας, ιστορίας και τέχνης καθώς και των ρολογιών τα οποία επισκεφτήκαμε στη διάρκεια της τετραήμερης εκδρομής μας. Πανέμορφος ο Βοτανικός κήπος της πόλης, το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών καθώς και η λίμνη της με τον περιβόητο πίδακα στην οποία κάναμε και βαρκάδα.
Ήταν μια εμπειρία μοναδική, φανταστική, ένα ταξίδι γεμάτο θησαυρούς γνώσης και ευρωπαϊκής κουλτούρας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας.
Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια αντιπροσωπευτική από όσα είδαμε φωτοαφήγηση των κύριων σημείων του ανεπανάληπτου αυτού ταξιδιού μας…
Ευχαριστούμε τις συνοδούς καθηγήτριες κα Δεστούνη Αντιγόνη και κα Ξύδη Βασιλική για το ταξίδι αυτό.
Ευχαριστούμε επίσης τους Ελληνες ερευνητές κα Χατζηφωτιάδου,κο Χατζηανέστη
και την κα Αβραμίδου για τις κατανοητές παρουσιάσεις τους και τις απαντήσεις τους
στα πολλά δικά μας ερωτήματα.
Ομάδα της εκδρομής :Σιδηροπούλου Ελένη,Χάπεντσιουκ Εβελίνα,Μαργιόλης
Χρήστος,Πριόβολος Κων/νος,Τσώλας Βασίλης,Λίβα Ράνια,Κασσαβού Σοφία.,Μαυρέλη Συμέλα,Κεχαγιάς Ιωάννης,Κατσαούνος Νικόλαος και Χωριανόπουλος Μιχάλης.


Σχολικό Έτος 2014-2015 

-To 12o Γυμνάσιο Αχαρνών ξανά στο CERN!  

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οργανώθηκε από την φυσικό του σχολείου μας (καθηγήτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική υψηλών ενεργειών στο ΕΜΠ και συμμετοχή στους ελέγχους λειτουργίας των ανιχνευτών Μicromegas στο CERN) κα Ξύδη Βασιλική εκπαιδευτική εκδρομή στο μεγαλύτερο, παγκόσμια , εργαστήριο έρευνας φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων,το γνωστό CERN.

Αυτό βρίσκεται κοντά στη Γενεύη,στην Ελβετία.Μας υποδέχτηκαν Ελληνες ερευνητές συγκεκριμένα η κυρία Χατζηφωτιάδου,ο κος Ανδρονίδης και η κυρία Αβραμίδου,οι οποίοι όχι μόνο μας ξενάγησαν σε δύο από τα πειράματα που συνθέτουν αυτό που λέμε «πείραμα του αιώνα»,το ALICE και το ATLAS μα και στο χώρο ελέγχου των υπεραγώγιμων μαγνητών.Εντυπωσιαστήκαμε από το τεράστιο μέγεθος των ανιχνευτών και των μαγνητών καθώς και το κέντρο ελέγχου του κάθε πειράματος με τους πολυάριθμους Η/Υ .

Επίσης πήγαμε στην έκθεση COSMOS όπου με μια σειρά διαδραστικών παιχνιδιών και μ’ένα φαντασμαγορικό θέαμα βρεθήκαμε μπροστά σ’αυτό που λέμε:αρχή δημιουργίας του σύμπαντος.Οταν το πείραμα είναι σε λειτουργία δηλ.υπάρχει δέσμη πρωτονίων ,σύμφωνα με αυτά που μας είπαν η καθηγήτρια μας και οι Ελληνες ερευνητές , μέσα στον επιταχυντή η κατάσταση της ύλης είναι όπως ήταν τότε λίγο μετά τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης, το γνωστό Bing-Βang.


Νιώσαμε μέσα στην καρδιά, στον παλμό της επιστημονικής εξέλιξης και μέσα από τις πληροφορίες των ερευνητών και όλα αυτά που είδαμε αισθανθήκαμε ότι μέσα σ’αυτό τον τεράστιο ερευνητικό χώρο γράφεται η Φυσική του 21ου αιώνα που θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα.Είδαμε ένα μελίσσι κυριολεκτικά ερευνητών απόλο τον κόσμο που εργάζεται αφοσιωμένα ,με απλότητα, συνεργατικότητα ,υπομονή και επιμονή στο να δώσουν απαντήσεις σε αναπάντητα ακόμα από την Φυσική ερωτήματα όπως :τι είναι η σκοτεινή ύλη,σκοτεινή ενέργεια,από τι αποτελούμαστε κ.α.

Είναι ερωτήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την έρευνα της καθαρής επιστήμης αλλά και με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και την φυσική του υπόσταση και θέση μέσα σ΄ένα παλλόμενο αχανές σύμπαν.Οι απαντήσεις επηρεάζουν όλη του την προσωπικότητα και την στάση ζωής του.

Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να διακριθούμε σε ερωταποκρίσεις ,σχετικά με το CERN, του κου Αβραμίδη στη σχετική διάλεξη και αυτό οφείλεται στην προετοιμασία που είχαμε κάνει πριν το ταξίδι στο σχολείο μας κάποια Σαβ/κα με την καθηγήτρια μας. Πήγαμε επίσης σε μουσεία της Γενεύης,στην παλιά πόλη και βαρκάδα στη λίμνη Λεμάν.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κα Κανατσέλη και την κα Ξύδη που μας συνόδευσαν σε μια τόσο ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές εκπαιδευτική εκδρομή.Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!!!

Ομαδα του CERN (Χ.Παπαιωσήφ, Γ.Παπανικολάου, Μ.Παππά, Α.Παππά, Κ.Παναγιωτοπούλου, Α.Σούνη, Π. Λιακοπούλου, Β.Αγγάνη, Β.Χωριανοπούλου, Ε.Καμαρινού)

 

Σχολικό Έτος 2013-2014

 

-Εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN 

 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ...

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ

Τον περασμένο Μάρτιο μία οκταμελής ομάδα μαθητών της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας με συνοδούς καθηγήτριες τις κυρίες Μαυροπάνου και Ξύδη επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο παγκόσμια κέντρο έρευνας φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων CERN στη Γενεύη της Ελβετίας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών.


Επίσης περιηγηθήκαμε διάφορα μέρη της πόλης ,επισκεφτήκαμε το μουσείο εξέλιξης των Φυσικών Επιστημών καθώς και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και κάναμε βόλτα με το πλοίο στη λίμνη Λεμάν.

Ηταν μία καταπληκτική εμπειρία που θα θέλαμε να ζήσουμε ξανά διότι βρεθήκαμε για πρώτη φορά σ’ένα τεράστιο ερευνητικό κέντρο όπου συναντώνται επιστήμονες απ’όλο τον κόσμο και γνωρίσαμε μία πανέμορφη ,γοητευτική πόλη όπως η Γενεύη.

Θέλουμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τις συνοδούς καθηγήτριες μας κα Μαυροπάνου και κα Ξύδη που μας πρόσφεραν αυτή την μοναδική εκδρομή που είχε κυρίως εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.   
 

 

Σχολικό Έτος 2012-2013

- Μια βοταν-ική βολτούλα 


Την Κυριακή 7-4-2013 η ομάδα βοτάνων και οι φίλοι της επισκέφτηκαν την πολλή ενδιαφέρουσα έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή «Η  Ιπποκρατική Ιατρική διά μέσου των αιώνων» στην οποία συμμετείχε με έναν χαρακτηριστικό ζωγραφικό πίνακα ο καθηγητής  Καλλιτεχνικών του σχολείου μας και διακεκριμένος ζωγράφος κ. Μιχάλης Δουκουμετζάκης. Ευχαριστούμε το Μουσείο που μας δώρισε το εισιτήριο εισόδου.
Αθηνά Στακιά φιλόλογος


- Εκδρομή στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας

Την Πέμπτη,14-3-2013 η ομάδα του Προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας με τίτλο: "Βακτήρια-Μύκητες: οι γνωστοί μας άγνωστοι" και οι υπευθυνοι καθηγητές κ. Αννα Μαυροπάνου και κ.Δέσποινα Σετάκη μεταφέρθηκαν αρχικά την εταιρεία γαλακτομικών προιόντων Στάμου με λεωφορείο που παραχώρησε ο Δήμος Αχαρνών. Εκεί, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτής της ζεστής οικογενειακής επιχείρησης από τον κ. Στάμου ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τα στάδια παραγωγής του παραδοσιακού γιαουρτιού αλλά και άλλων προϊόντων γάλακτος που παράγει η εταιρεία, παρακολούθησαν τον σχολαστικό ποιοτικό έλεγχο δειγμάτων γάλακτος και τέλος απόλαυσαν παγωτό της επιλογής τους - κέρασμα από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Η απόσταξη στο σχολικό εργαστήριο
Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφτηκε το οινοποιείο Λαζαρίδη που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Καπανδρίτι σε μία ομολογουμένως μαγευτική τοποθεσία. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου, ένα μουσείο κατασκευασμένο με μεράκι και αγάπη καθώς φιλοξενεί όλα τα στάδια παραγωγής κρασιού, αλλά και ξυδιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια. Οι μαθητές θαύμασαν τις συσκευές απόσταξης που έκαναν να φαντάζει πολύ φτωχή η απόσταξη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος από τους ίδιους στο σχολικό εργαστήριο, μύρισαν το κρασί, το ξύδι, έμαθαν για την εμφιάλωση, το φελλό που χρησιμοποιείται, επισκέφτηκαν την ξεχωριστή συλλογή από κρασιά του κ.Λαζαρίδη και τέλος περπάτησαν στο όμορφο κτήμα απολαμβάνοντας το πάντρεμα της διακριτικής πολυτέλειας και της ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς!


- Εκδρομή στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος: " Ένας υπολογιστής απο τα βάθη της θάλασσας: Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων"


την παρουσίαση επιμελήθηκε η κ. Τριανταφυλλιά Λούκου

TΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ..


Blogger Widgets Blogger Widgets