Animated School Pencil
https://www.facebook.com/12gymach
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.», Αδαμάντιος Κοραής

Νευρώνες Δύναμης: Η διαμεσολάβηση για την πρόληψη των σχολικών συγκρούσεων!

     Φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα της μαθητικής διαμεσο-λάβησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών και την ανάπτυξη καλύτερης επικοινωνίας.
         Το σχολείο μας ανήκει στο τοπικό δίκτυο συνεργασίας δεκαπέντε σχολείων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής όπου υλοποιείται το πρόγραμμα με τίτλο «Νευρώνες Δύναμης: η διαμεσολάβηση για την πρόληψη ενδοσχολικών συγκρούσεων 2013-2014».
        Παράλληλα το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, κ. Άκη Γιοβαζολιά, δείχνοντας ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, σε συνεργασία με τα σχολεία του δικτύου, διεξάγει ανάλογη έρευνα.
          Ο θεσμός αυτός άρχισε να εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε σχολεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης και πιλοτικά στη χώρα μας. Ο διαμεσολαβητής μαθητής, αφού εκπαιδευτεί πρώτα, παρεμβαίνει σε συγκρούσεις μεταξύ συμμαθητών του ως διευκολυντής, για να καταλήξουν σε φιλική συνεννόηση και λύση. Ακόμη λειτουργεί προληπτικά, πριν δηλαδή η διαφωνία εξελιχθεί σε σύγκρουση. Συγκεκριμένα:
· Βοηθά τους εμπλεκόμενους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές επικοινωνίας, με σκοπό να βρουν λύση και να συνάψουν συμφωνία, στην οποία και οι δύο θα είναι αμοιβαία κερδισμένοι.
· Δε δίνει λύσεις, δε δικάζει, δεν ψυχαναλύει, δεν κάνει το γιατρό, ούτε τον αστυνόμο, το δάσκαλο ή το σωτήρα.
· Εποπτεύει την υλοποίηση της συμφωνίας και εποπτεύεται από τις υπεύθυνες καθηγήτριες.
           Στο πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά και από τις τρεις τάξεις – τα ονόματά τους υπάρχουν στην αφίσα της διαμεσολάβησης – Η εκπαίδευση γίνεται πιλοτικά σε μικρή ομάδα των 10 περίπου μαθητών με δίωρες συναντήσεις εκτός ωρών μαθημάτων κάθε Δευτέρα.
     Όλα τα παιδιά δουλεύουν με ενθουσιασμό, υπευθυνότητα και προσήλωση, πραγματικά αξιοθαύμαστη και θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση στις αρχές Απριλίου. Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι φιλόλογοι Μπούσουλα Ζωή και Παλούμπα Βικτωρία.
      Ο δρόμος έχει ανοίξει χάρη στα χαρισματικά αυτά παιδιά. Όλοι μαζί θα πορευτούμε στο καινούργιο ... και βλέπουμε. Εξάλλου χωρίς πειραματισμό δεν υπάρχει εξέλιξη.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους πρώτους διαμεσολαβητές μας!
Βικτώρια Παλούμπα-Μπούσουλα Ζωή

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ..


Blogger Widgets Blogger Widgets