Animated School Pencil
https://www.facebook.com/12gymach
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.», Αδαμάντιος Κοραής

Μια γιορτή αποκλειστικά από μαθητές...


Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου ήταν πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους. Καθώς η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την οργάνωση και διεξαγωγή των μέχρι τώρα εξαίρετων εορτών κ. Πηνελόπη Αρβανιτίδου έφυγε με σύνταξη, μερικοί μαθητές της Γ' τάξεως ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της εορτής. Άξιοι συνεχιστές του έργου της κ. Αρβανιτίδου, οι μαθητές επέλεξαν τα κείμενα, τα ποίηματα, τα τραγούδια και το θεατρικό έργο που θα παρουσίαζαν στην σχολική γιορτή, έκαναν τη διανομή σε μαθητές της Α',Β' και Γ' γυμνασίου και μία βδομάδα πριν την εκδήλωση άρχισαν τις εντατικές πρόβες για να παρουσιάσουν τελικά την Παρασκευή 22-3-2013 μια πολύ όμορφη και ζεστή γιορτή. Μπράβο σας παιδιά, πολύ καλή δουλειά! Διαβάστε περισσότερα..
Δέσποινα Σετάκη

Η εκδρομή μας στην εταιρεία γαλακτομικών Στάμου και στο οινοποιείο Λαζαρίδη

Την προηγούμενη Πέμπτη η ομάδα του Προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας με τίτλο: "Βακτήρια-Μύκητες: οι γνωστοί μας άγνωστοι" και οι υπευθυνοι καθηγητές κ. Αννα Μαυροπάνου και κ.Δέσποινα Σετάκη μεταφέρθηκαν αρχικά την εταιρεία γαλακτομικών προιόντων Στάμου με λεωφορείο που παραχώρησε ο Δήμος Αχαρνών. Εκεί, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτής της ζεστής οικογενειακής επιχείρησης από τον κ. Στάμου ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τα στάδια παραγωγής του παραδοσιακού γιαουρτιού αλλά και άλλων προϊόντων γάλακτος που παράγει η εταιρεία, παρακολούθησαν τον σχολαστικό ποιοτικό έλεγχο δειγμάτων γάλακτος και τέλος απόλαυσαν παγωτό της επιλογής τους - κέρασμα από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Η απόσταξη στο σχολικό εργαστήριο
Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφτηκε το οινοποιείο Λαζαρίδη που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Καπανδρίτι σε μία ομολογουμένως μαγευτική τοποθεσία. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου, ένα μουσείο κατασκευασμένο με μεράκι και αγάπη καθώς φιλοξενεί όλα τα στάδια παραγωγής κρασιού, αλλά και ξυδιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια. Οι μαθητές θαύμασαν τις συσκευές απόσταξης που έκαναν να φαντάζει πολύ φτωχή η απόσταξη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος από τους ίδιους στο σχολικό εργαστήριο, μύρισαν το κρασί, το ξύδι, έμαθαν για την εμφιάλωση, το φελλό που χρησιμοποιείται, επισκέφτηκαν την ξεχωριστή συλλογή από κρασιά του κ.Λαζαρίδη και τέλος περπάτησαν στο όμορφο κτήμα απολαμβάνοντας το πάντρεμα της διακριτικής πολυτέλειας και της ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς!

Ας δώσουμε ένα τέλος στον σχολικό εκφοβισμό!

Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας στις μέρες μας. Δεν πρόκειται για αθώα πειράγματα ή πλάκες ή καβγάδες μεταξύ παιδιών που δεν έχουν διάρκεια και δεν επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση των εμπλεκομένων, αλλά για επαναλαμβανόμενες καταστάσεις με μεγάλη διάρκεια που χαρακτηρίζονται από ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο μερών, με αποτέλεσμα το παιδί που εκφοβίζεται να νιώθει διαρκώς φοβισμένο και αγχωμένο, να απομονώνεται συναισθηματικά και κοινωνικά και να παρουσιάζει σχολική άρνηση και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και κατάθλιψη. Αν και πρόκειται για φαινόμενο πολύ παλιό, οι διαστάσεις που έχει λάβει οδήγησαν πολλές χώρες του κόσμου σε δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας πλέον προσπάθειας κατά της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, κλήθηκε από την κ. Ειρήνη Ρεϊση και την κ. Ζωή Μπούσουλα για άλλη μια φορά ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού, για να ενημερώσει τους μαθητές μας για το τι είναι ο εκφοβισμός, ποια είναι τα είδη του, τις συνέπειες για το παιδί που εκφοβίζεται και να τους παροτρύνει να μιλήσουν αν παρατηρήσουν κάποιο ανάλογο φαινόμενο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να το σταματήσουν!
Δέσποινα Σετάκη

To πρώτο υπαίθριο σχολικό σαλιγκαροτροφείο!

Μια ιδέα της εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Αθηνάς Στακιά γίνεται πραγματικότητα μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "ο Κοχλίας στο σχολείο μας" με υπεύθυνους τον κ. Βασίλη Δήμτσα  και τον κ. Μιχάλη Δουκουμετζάκη που αγκάλιασαν με θέρμη την ιδέα και μαζί με τους μικρούς μαθητές του προγράμματος έσπευσαν να της δώσουν σάρκα και οστά. Έτσι, σε πρώτη φάση  επισκέφτηκαν τα σαλιγκαροτροφεία "Fereikos Helix" στην Κόρινθο, όπου μυήθηκαν στα μυστικά της εκτροφής των σαλιγκαριών, μιας ιδιαίτερης εκτροφής μια που συνδυάζει φυτική και ζωική παραγωγή . Στη συνέχεια αφού επέλεξαν σε ποιο μέρος του αύλειου χωρου θα φιλοξενηθεί αυτή η πρωτότυπη για τα σχολικά ελληνικά δεδομένα παραγωγή, την Τετάρτη που μας πέρασε εκπαιδευτικοί και μαθητές άρχισαν.. μα τι άλλο το σκάψιμο για να φυτέψουν κάποιες λιχουδιές για τους σαλιγκαροφιλοξενούμενους. Μαρούλια φυτάρια και σπόροι αντιδίων, κοκκινογουλίων, πατζαρίων και άλλων τινών φυτεύτηκαν από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του προγράμματος αλλά και από άλλους μαθητές τμημάτων της Α, Β και Γ Γυμνασίου που ήθελαν να βοηθήσουν, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν φτάσουν οι "φιλοξενούμενοι"! 
 Δέσποινα Σετάκη

Ποια είναι η Γαλήνη που "στοιχειώνει" το σχολείο μας;


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κινηματογραφική Ομάδα του σχολείου μας λαμβάνει μέρος στo ευρωπαϊκό πρόγραμμα  "Βιντεομουσεια 2013: αποτυπώνοντας τα ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας" με την ταινία μικρού μήκους "Γαλήνη". Πρόκειται για ένα θρίλερ βασισμένο σε πραγματική ιστορία καθώς στα πρώτα έτη λειτουργίας του σχολείου μας, οι μαθητές που συμμετείχαν στις καταλήψεις μιλούσαν για το φάντασμα ενός κοριτσιού που κυκλοφορούσε τις νύχτες στους διαδρόμους του σχολείου.  Οι μαθητές της ομάδας αφιέρωσαν πολλά Σαββατοκύριακα για να προετοιμάσουν αυτή την ξεχωριστή ταινία και με την καθοδήγηση και τις συμβουλές των εκπαιδευτικών του σχολείου μας  κ. Βασιλικής Ξύδη και κ. Αθηνάς Στακιά δημιούργησαν ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα!
Δέσποινα Σετάκη

Η πρώτη διάκριση στον αθλητισμό για το 2013..

Ο μαθητής μας, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος της Β2 τάξης απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία παίδων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο (Judo) Παίδων Α' -Κορασίδων Α', Εφήβων - Νεανίδων , που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 16-17 Φεβρουαρίου του 2013. Μακάρι η πρώτη αυτή διάκριση για το νέο έτος να ακολουθηθεί από άλλες ανάλογες. Θερμά συγχαρητήρια Κωνσταντίνε από όλους μας και σου ευχόμαστε κι άλλες επιτυχίες στον αθλητισμό και γενικά στη ζωή σου!
Δέσποινα Σετάκη

Ομιλία για τις διατροφικές διαταραχές και τη σωστή διατροφή

Νευρική Ανορεξία
Αναμφισβήτα η εφηβεία είναι  μια φυσιολογική πορεία μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, κατά την οποία ο έφηβος αναζητώντας  την ταυτότητα του πολλές φορές υιοθετεί στάσεις ετερογενείς, αντιφατικές και συγκρουσιακές. Έχοντας ως βασικό του στόχο  τον αυτοπροσδιορισμό, ο εφηβος «αποκαθηλώνει» γονεικά και δασκαλικά πρότυπα, ταυτίζεται εφήμερα και με πάθος με πρόσωπα και είδωλα της εποχής που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ( π.χ. μοντέλα με τέλειες αναλογίες ή αθλητές με μυώδες σώμα) και είναι πιο επιρρεπής σε διατροφικές διαταραχές όπως  νευρική ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και παχυσαρκία.   Λεπτομέρειες  για τις συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές καθώς και πρακτικές συμβουλές για σωστή διατροφή στα πλαίσια ενός προγράμματος ενημερωσης του μαθητικού πληθυσμού που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κλήθηκε να δώσει στους μαθητές του σχολείου μας η διαφολόγος κ. Αστερία Σταματάκη.  Μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση  η κ. Σταματάκη , προσκεκλημένη από τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Ειρήνη Ρεΐση και κ. Ζωή Μπούσουλα, πληροφόρησε τους μαθητές μας για τις συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές, εστιάζοντας στη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική τους ανάπτυξη. 
Δέσποινα Σετάκη
 

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ..


Blogger Widgets Blogger Widgets